Предшколска установа "Прва радост", Житорађа

kids read

За већину деце вртић представља прво одвајање од родитеља, „непознат простор“ у којем га родитељ оставља „непознатим људима“.

Један од задатака установе је да помогне деци и родитељима који први пут долазе у њу да превазиђу почетне тешкоће. Искуства у раду су показала да се адаптација може олакшати и скратити њено трајање применом одговарајућих поступака: претходним упознавањем са дететом, индивидуалним приступом, флексибилним временом за пријем деце, постепеним продужавањем боравка у колективу сходно дететовим могућностима, омогућавањем боравка родитеља у групи и многим другим.

Ради брже адаптације, родитељима се може саветовати следеће:

 • да код куће говоре о вртићу и понекад до њега прошетају са дететом пре него што га упишу, да бораве у дворишту вртића док су у њему друга деца;
 • да се претходно распитају о ритму живљења у вртићу и постепено са њим ускладе и кућни режим (оброци, спавање, боравак на отвореном,...);
 • да планирају одсуство са посла док је дете у адаптацији, да је неко време пожељан и њихов боравак у простору вртића;
 • да упознају васпитаче/медицинске сестре са особеностима и навикама свог детета;
 • да допусте детету да понесе своју омиљену играчку у вртић;
 • да му покажу да га воле и кад оно одбија останак у колективу;
 • да разговарају са дететом о другој деци, о играчкама, о васпитачима, да му подстакну интересовање за садржаје у вртићу;
 • да растанке у вртићу учине кратким јер дуги растанци говоре о њиховим страховима и неодлучности;
 • да не беже од детета већ да се увек поздраве и искрено кажу када ће се вратити;
 • и наравно, да увек одрже своју реч!

Опширније...

 Учење и развој своје деце можете подржати код куће на следеће начине:

 • Замолите васпитача да Вам предложи шта можете да радите код куће са дететом.
 • Укључите дете у свакодневне активности као што су: кување, куповина, рад у башти, прање веша, путовање градским превозом. Разговарајте са дететом о ономе што ради, види и како се осећа.
 • Дајте детету прилику да употреби своја чула – да види, омирише, додирне, чује и проба укус различитих ствари.
 • Читајте детету. Учланите се у своју локалну библиотеку и помозите детету да изабере књиге у којима ћете уживати заједно.
 • Певајте песмице, причајте приче и играјте се заједно са дететом. Забављајте се заједно.
 • Разговарајте са својим дететом.Охрабрите га да поставља питања. Нека дете зна да ни Ви не знате сваки одговор.Сазнајте заједно.
 • Ограничите време које ваше дете проводи гледајући телевизију. Разговарајте са њим о ономе шта гледа.
 • Откријте како Ваше дете учи и развија се. Замолите васпитача да Вам препоручи корисне књиге или интернет странице како бисте сазнали више.
 • Прочитајте Правим путем: оквир за програм рада са децом раног узраста како бисте пронашли идеје о томе шта можете да учините да бисте подстакли учење и развој свог детета. Примери прилика за учење у четири теме и Искуство учења у смерницама пружају мноштво примера активности које можете радити заједно.

( Из брошуре: „Правим путем: оквир за програм рада са децом раног узраста“).

Велики је број навика културног понашања које треба да усвоји и поседује дете.Најважнији услов за формирање навика културног понашања је пример родитеља.Неке од навика које дете одмах, по изласку из куће, у вртићу, школи, на улици примењује су: културно поздрављање, обраћање са молбом, персирање старијег, уступање места старијем, понашање у саобраћају, понашање за столом, чување животне средине, навика да се саслуша саговорник не прекидајући га, толеранција,..

Не може се очекивати да дете има изграђене културне навике уколико их нема сам родитељ. Начин опхођења родитеља према другим људима и према самом детету, према природи, утиче на то које ће се навике код детета развити.Личним примером утиче се најбоље, јер дете опонаша виђено. Али, пре свега, потребно је објаснити поједина правила. У томе помаже и увођење кућног реда кога се сви морају придржавати. Сваку прилику и ситуацију искористити за подсећање на правила понашања како би постала навика.Породични излет је прилика за учење о заштити животне средине ( како и где се одлаже смеће, пали ватра,...). Одлазак у куповину, код рођака, долазак пријатеља, разне свечаности су прилика за учење о односу према одраслима, саговорнику, вршњаку, непознатим људима.

Но, не може се заборавити и васпитни утицај наставника и школског живота. Кад дете крене у школу, навике које је стекло код куће, надоградиће и употпунити неким новим вештинама које ће га испраттити у успешног младог човека.

( Текст преузет са блога „Веселе клупе“).

ПОСТУПАК РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРИЈАВЕ НА ПОРТАЛ ЕУПРАВА ЗА ПРИЈАВУ ДЕТЕТА У ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ

Са поступком се упознајте на ОВОМ линку.

О нама

Контактирајте нас

Савети родитељима

Актуелно

Ми водимо рачуна о Вашем детету!